Blog

Roverway in het Nieuws

Gisteren was de opening van Roverway! Onze ruim 40 deelnemers zijn begonnen aan een fantastisch avontuur - samen sliepen we op het strand en inmiddels zijn de meeste deelnemers al vertrokken richting hun Path. De opening is ook een mooi moment om in het nieuws te komen - en verschillende van onze deelnemers zijn gesproken door de Nederlandse pers. Hieronder een korte samenvatting:

In een filmpje van De Telegraaf komen een aantal keren Nederlandse deelnemers voorbij:

https://www.telegraaf.nl/video/2340140/4-500-scouts-in-scheveningen-het-is-hier-best-fris

Deelnemer Annemijn wordt geciteerd in dit artikel van oproep west:

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3669283/Tentenkamp-verrijst-op-Duindorp-4500-scouts-uit-hele-wereld-slapen-op-strand

Hier de video versie van het interview met Annemijn:

https://www.youtube.com/watch?v=33HWoj6KKpY

Een radio interview met een aantal deelnemers, aan het einde komt CMT lid Niels aan het woord:

http://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/uitzendingen/617369-2018-07-24?share=6cd81&t=3115

Overtuig je beste vriend(in) om mee te gaan op Roverway!

Ok ok... Roverway inschrijving is dan individueel, maar het is natuurlijk een stuk leuker om samen naar Roverway te gaan dan alleen! Hoe ga je nu je beste vriend(in) overtuigen om met jou mee te gaan? In dit blog vertellen wij jou hoe je dat doet!

1. Bedenk waarom je zelf mee wil gaan...

De belangrijkste reden waarom jij mee gaat, zou zomaar ook de belangrijkste reden kunnen zijn waarom anderen ook mee moeten gaan! Ga jij mee om je internationale contacten te verbreden, of omdat je je oog hebt op een path dat jou zo leuk lijkt? Of ga je noujuist omdat er al zoveel andere deelnemers met jou mee gaan? Je sterkste argument ligt in jouw eigen overtuiging en de manier waarop je dat over brengt.

2. Doe eens een keer wat anders!

Natuurlijk is het heel fijn om veilig in je comfortzone te blijven en elk jaar weer naar de Ardennen te gaan - da's lekker makkelijk, want daar praten ze tenminste gewoon Nederlands en daar gaan jullie toch al elk jaar naartoe, dus waarom zou dit jaar anders moeten zijn? Nou, die fijne comfort zone is wel heel veilig, maar dat is ook niet de plek waar "the magic happens"! Als jij wil leren een goede bijdrage te doen aan de maatschappij, zul je af en toe ook iets moeten doen wat net niet helemaal in je comfortzone ligt, en Roverway is daar een mooi voorbeeld van. Dus kijk over de schutting van je gebruikelijke groep en doe eens gek! Roverway is volgend jaar gewoon in Nederland, dus maak je over die taal barrière maar geen zorgen ;-).

3. Omdat, als je terug komt, je gegroeid bent

Roverway is - en blijft - een onvergetelijke ervaring. Welpen die mee gaan op zomerkamp komen terug als een ander kind - veel zelfstandiger en volwassener. Op een kamp leer je dingen die je de rest van je leven bij blijven - of je nu een welpje bent die voor het eerst op zomerkamp gaat, of een roverscout die voor het eerst op Roverway gaat. De internationale ervaringen, cultuuruitwisseling en nieuwe mensen beïnvloeden jou op een manier die je van te voren niet in gedachten had. Dit is een kans waar veel mensen vaak op hopen, maar die maar weinig mensen is gegund.

4. Omdat het natuurlijk super vet is om samen met jou op kamp te gaan!

Samen met je beste vriendin maak je elk kamp tot een groot succes, en dus ook dit kamp! Verzamel alle leuke herinneringen die je hebt van vorige kampen en gooi ze op één hoop, welke staat je het meeste bij? Was dat omdat je op een bijzondere plek was, of omdat er iets bijzonders gebeurde? Of was het omdat jullie samen op kamp waren, en jullie er samen altijd één groot feest van maken? Wat het ook is, met jou wordt het altijd een groot feest en dat zou voor je vriendin al reden genoeg moeten zijn om hem of haar te overtuigen.

5. Breng je argumenten met overtuiging

Als je iemand probeert te overtuigen, is het handig als je dat goed aanpakt en je argumenten op de juiste manier inzet. Dat doe je zo:

 • Leg aan je maatje uit dat je graag wil dat hij zich inschrijft voor Roverway
  • geef daarbij één argument (maar niet je sterkste)
 • en vraag wat hij/zij daarvan vindt
 • luister naar wat de ander daar over te zeggen heeft
 • vat kort samen: dus jij vindt .... omdat ....
 • vervolgens: maar ik vind... omdat:
  • Argument 1
  • Argument 2
  • Argument 3

Zorg er hierbij voor dat Argument 3 je sterste argument is, deze blijft het langst hangen. Let op dat je niet allemaal argumenten blijft opnoemen - want als er één argument tussen zit wat makkelijk onderuit te halen is, zal je gesprekspartner daar op in gaan.

Tot slot: Omdat het feestje zonder jou niet compleet is!

Eigenlijk zou gewoon élke Roverscout mee moeten gaan op Roverway. Een niet te vergeten ervaring in de veiligheid van je eigen land, Nederland leren kennen op een manier waarop je het nog nooit hebt leren kennen, en samen met 3000 andere Roverscouts één groot feest bouwen op Scoutinglandgoed Zeewolde! Op 23 juli 2018 komt Europa bij jou op bezoek, en wat doe jij?

Eerste Rover Representative Weekend

Eindelijk was het dan zo ver; na lang er naar uit te hebben gekeken en vaak de info door te hebben gelezen ging ik naar Delft voor het eerste Rover Representative weekend. De heenreis was al een hele wereld reis. De bus had namelijk vertraging en je raadt het al: de trein gemist. Twintig minuten later ging gelukkig de volgde trein. Twee uur later reed ik dan eindelijk door de poort van het Kruithuis. Snel mijn spullen in de jongens slaapzaal gelegd en me gemengd in de feestende groep aanwezige rover Representatives. Er waren negentien Representatives uit twaalf landen aanwezig. Tussen het eten en drinken door werden er veelvuldig handen geschud. Op tijd richting dromen land vertrokken aangezien ik wist dat het nog en lang weekend zou worden.

Zaterdag ochtend begon met ontbijt, met z’n allen aan tafel met een groot scala aan ontbijt producten. Van cornflakes tot hagelslag en van wit brood tot schudde buikjes. Na het ontbijt was het tijd voor de eerste info/brainstorm sessie die ging over de identiteit van Roverway en hier aan gerelateerde activiteiten. In vier teams werden de thema’s besproken en ging je in gesprek met het planning team. Na al het serieuze was het tijd voor teambuilding, met zes kano’s varen naar het centrum van Delft. Uit voorzorg maar meteen mijn regen kleding aan gedaan. Na veel bruggentjes en tunneltjes (sommige zo laag dat je plat in de kano moest liggen) kwamen we aan achter de centrale kerk in Delft . We waren allemaal nat van de regen & erg hongerig, daar kwam onze redende engel Anneloes met lunch aan: een ieder kreeg een broodje met knakworst en saus. Na een kort rondje om de kerk terug in de kano’s. Wederom vele tunneltjes, regendruppels & bruggetjes op de terugweg. Plotseling zaten we midden in een roeiwedstrijd, de mannen 3 kwam namelijk binnen: O nee ze gaan toch rechts voor het feestje. Snel werden alle boten op de kant getrokken en weer netjes opgeborgen in het hok. We hadden even vrije tijd, deze werd ook uitgebreid gebruikt om te douchen. En daarna was het alweer tijd om te eten, met dank aan de Italiaanse Representatives hadden we heerlijke pasta. Twee soorten pasta met wel vier sauzen, na erg lekker gegeten t hebben werd er af gewassen. Het idee ontstond om met vier mensen Disney liedjes te gaan zingen maar dan wel in je eigen taal. Vele liedjes passeerden de revue zoals als je van beren leren kan” en “under the sea”. De drie hoofd organisatoren kwamen zich nog even voorstellen voor we begonnen met het avondprogramma. Op het programma stonden workshops over Communicatie met het planning team. Dit was voor het planning team ook het eerste contact met de deelnemers. Onder luid gejuich en geklap werden we dan ook onthaald. Snel werden er tien teams gevormd en gingen we met behulp van een doordraai systeem langs alle posten. Na veel nuttige info op te hebben gedaan en leuke team opdrachten was er tijd om even te socialisen met het planning team. Heerlijk om heel even gewoon met bijna iedereen Nederlandse te kunnen praten. Dit momentje ging alleen veel te snel want om elf uur gingen we al weer naar onze eigen Rover Representative zaal. Hier werd het feestje voortgezet. Met eten uit elk land werd er uitgebreid gegeten, gezongen en gedanst tot een uurtje of twee.

Zondag was het alweer vroeg tijd voor het ontbijt, snel werd er opgeruimd en ingepakt want het volgende team wou al onze mening. Als laatste team kwamen de hoofden van path’s langs. Er werden vellen met papier op gehangen met elk een thema. De volgende thema’s hingen er onder andere: Culture/Society, Architecture, Diversity, Technique/Science, Adventure, Health/Social, Energy, Nature & Water. Vervolgens was het aan ons om bijbehorende activiteiten te bedenken. Deze moesten zo goed mogelijk aan sluiten op het thema. Er werd druk met post-it geplakt op de verschillende vellen. De gekste dingen kwamen voor bij, soms één keer andere vaker (zoals windmolens). Hierna kwam hoofd eten Maincamp langs met de vraag hoe we willen koken. Op houtvuur, gas, met pannen of toch met alu folie? Lang hoefden we niet te denken bij dit thema, al snel kwam er naar voren dat we pannen op gas het prettigste vinden. Snel werden er de laatste dingen opgeruimd en ingepakt. Rond een uur of elf richting station Delft voor ons laatste deel van het programma: het strand. Na een ritje van 20 minuten (met veel gezing & geyell) kwamen we aan op station Den Haag centraal, nog een klein stukje met volle tram (altijd een uitdaging met bepakking). Eindelijk kwamen we aan op het strand. Op precies te zijn op de locatie waar over nog geen negen maanden de opening zal zijn. Nu was het nog moeilijk voor te stellen maar dan staan hier 3500 mensen. Onderweg naar de strandmarkering (team aardbei) werden er uitgebreid filmpjes en foto’s gemaakt. Op het strand zandkastelen gebouwd, riddertje, culturen laten treffen & het weekend geëvalueerd. Iedereen was het met elkaar eens: het was een top weekend geweest en niemand kon wachten tot het volgende weekend. Toen was het jammer genoeg tijd om terug te gaan, de tramrit vloog voorbij. Op station Den Haag centraal was het weekend toch echt ten einde. er werd uitgebreid geknuffeld en gezwaaid. Ik had besloten om de eerste mensen richting vliegveld op sleeptouw te nemen. Via Leiden stond we op Schiphol. Eerst met de rover rep’s van Italie & Frankrijk naar de in-check balie toe. Het laatste stukje met de Britse Scout & Guide rnaar vertrekhal drie. Gekeken hoe ze incheken en met een brok in mijn keel heb ik gekeken hoe ze richting douane liepen, nog twee zwaaien maar toen waren ze toch echt uit zicht. Na diep in- en uit adem gerealiseerd: dat was het Rover Representative weekend één. It was time to go home. Met opgeheven hoofd richting de bus gelopen wetende: dit was het begin van een SUPER gaaf avontuur.

To be continued...

 

What's the plan?

Elke Scout in Nederland heeft over Roverway gehoord. Vele van jullie nu al; en als je er nog niet over hebt gehoord zal dat in het komende jaar zeker gebeuren. Roverway is een uniek evenement waarvan wij zeker weten dat het erg leuk gaat worden! Sinds deze zomer is de inschrijving geopend en ondanks dat je je nog tot begin 2018 kan aanmelden, beginnen de eerste activiteiten voor jullie al in oktober. In dit blog doen wij onze plannen uit de doeken.

Ontmoet elkaar

Het liefst gaan we naar Roverway met een hechte groep vrienden die elkaar al aardig kent, daarom willen we graag kennis maken met elkaar. Deze kennismakingsdag vindt begin oktober plaats. Daarnaast is er later in het seizoen nog een gezamenlijk moment om de paths te kiezen en patrouilles te vormen. Natuurlijk ben je als deelnemer ook bij Roverway, en zullen we het hele feest afsluiten met een reünie.

Molen Momentjes

Naast deze kennismaking, willen we er ook werken aan jouw groei en ontwikkeling. Om er voor te zorgen dat nog voordat je op Roverway gaat, al een betere scout bent in de wereld. Dat willen we doen door middel van Molen Momentjes, een dagdeel, dag of zelfs weekend waarin we met elkaar in discussie gaan of kennis delen over een bepaald onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan een cursus timemanagement of knopen op hoogte - je kunt het zo gek niet bedenken.

Een deel van de molenmomentjes wordt door de deelnemers zelf bepaald, een ander deel zullen wij zelf verzorgen. De bedoeling is in ieder geval tweeledig: de Nederlandse deelnemers van Roverway dichter bij elkaar brengen, én kennisdeling onder elkaar.

Communicatie

Ook in onze communicatie willen we hierbij aansluiten. Dus niet alleen maar de leuke, interessante momenten met elkaar delen op Facebook en Instagram, maar ook af en toe een nieuwsgierig weetje of achtergrondinformatie waar wij van merken dat vraag naar is. Zo helpen we iedereen een stukje verder om continue te blijven verbeteren, groeien en ontwikkelen. 

Deze aanpak voor ons evenement is nieuw - voor zover wij weten nieuw voor een zo groot landelijk evenement. In ieder geval nieuw voor ons en onze omgeving. We zijn dus heel benieuwd naar wat jullie hiervan vinden en hoe jullie hier mee omgaan. Zijn de onderwerpen die we aansnijden precies goed, of zou je meer verdieping of zelfs helemaal andere onderwerpen willen? Wil je iets aandragen, dan kan dat ook natuurlijk - op onze Facebook,Instagram of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

5 Programmatips die volgend seizoen tot een succes maken!

Ben je amper bijgekomen van het zomerkamp, staat het volgende seizoen al voor de deur! De hoogste tijd om in ieder geval na te denken over het programma van het volgende seizoen. Want of je nu leiding bent of Roverscout, hoe maak je het komende seizoen tot een succes?

Tip 1: Kijk in je eigen hoofd

Begin om te kijken in je eigen hoofd! Je hebt vast wel voorbeelden van opkomsten of kampen die je zelf supervet / superleuk vond en dit jaar eigenlijk herhaald moeten worden. Schrijf eerst alle ideeën op die je hebt, ongeacht hoe gek of onhaalbaar ze misschien klinken - je kunt later altijd nog filteren. Dan heb je de eerste ideeën al bij elkaar.

Tip 2: Raadpleeg je scouting-bronnen

Op je clubgebouw ligt vast nog wel een spelgids boordevol met programma ideeën, maar er zijn veel meer bronnen dan dat. Elke twee weken verschijnt de @-scout, waar vaak ook tips in staan, en je kunt natuurlijk ook altijd zelf kijken op de activiteitenbank. Verder is er misschien nog wel een oud-leiding die een leuk idee heeft of zich een successvolle activiteit van vroeger kan herinneren. Soms staan er tussen alle gegevens van een speltak die in de loop van de jaren zijn overgedragen nog wel allerlei opkomst ideeën. Het kan in ieder geval een goede bron zijn voor inspiratie.

Tip 3: Gebruik de activiteitengebieden

Inmiddels begint je brainstorm al aardig vol te worden, mooi! Nu moet je alleen nog maar zorgen voor voldoende afwisseling. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de activiteitengebieden te gebruiken. Er zijn in totaal acht activiteitengebieden en de meeste scouting activiteiten vallen in één of meer van deze gebieden. Deel alle programma ideeën in volgens deze activiteitengebieden. Welke activiteitengebieden zijn wat ondervertegenwoordigd? Kun je er daar nog een paar bij bedenken? Het is goed als in een scoutingseizoen alle activiteitengebieden vertegenwoordigd zijn - dan zit er veel variatie in je programma.

Tip 4: Ga op in het thema

Gebruik van thema kan je activiteit enorm opleuken, vooral voor de jongere speltakken is thema een leuke manier om een leerzame opkomsten te verpakken. Kijk voor een goed thema bijvoorbeeld eens naar een boek, sprookje of een belangrijke historische gebeurtenis. Voor de Bevers en Welpen is het het mooist om een thema aan te laten sluiten bij het centrale thema van die speltak (Bevers = Hotsjietonia, Welpen = Junglebook). Omdat ze dan elke week in aanraking komen met hetzelfde thema, gaan ze er aan wennen en als je het maar goed volhoudt leren ze de themafiguren steeds beter kennen en komen ze steeds makkelijker in het verhaal.

Een heel thema verhaal gaat voor de oudere speltakken misschien wat ver, maar een opkomst, kamp of feest in een leuk thema is voor scouts en ouder vaak wel een leuk succes! Pas je thema wel aan op de speltak, een keer een opkomst in een sprookjesthema is voor scouts misschien leuk, maar het mag ook wel wat aangekleder. Een thema hoeft trouwens niet per see een heel aangekleed verhaal te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een insigne of een badge zijn waar je in je speltak een paar opkomsten aan werkt.

Tip 5: Kijk eens rond in de buurt

Soms zijn er in het dorp of stad van je groep hele leuke dingen te vinden waar je prima tijdens een opkomst gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de brandweer of een bezoek aan een leuk evenement in de stad. Ook kan een kinderboerderij voor Bevers een hele leuke beleving zijn. Kijk bijvoorbeeld op de website van de gemeente, vvv of zoek op internet naar activiteiten bij jou in de buurt. Wie weet zit er nog wel een hele leuke opkomst tussen!

Dit waren ze! 5 tips waardoor jij hopelijk een fantastisch scoutingseizoen tegmoet gaat. Begin op tijd met het bedenken van een leuk en gevarieerd programma - om het voor je speltak ook afwisselend en uitdagend te houden. Heel erg veel succes en vooral heel erg veel plezier!

Belangrijke data

17 februari 2018

Molen Momentje 1

24 maart 2018

Molen Momentje 2

21 april 2018

Molen Momentje 3

2 juni 2018

Molen Momentje 4

23 juli t/m
2 aug 2018

Roverway 2018