Ben je amper bijgekomen van het zomerkamp, staat het volgende seizoen al voor de deur! De hoogste tijd om in ieder geval na te denken over het programma van het volgende seizoen. Want of je nu leiding bent of Roverscout, hoe maak je het komende seizoen tot een succes?

Tip 1: Kijk in je eigen hoofd

Begin om te kijken in je eigen hoofd! Je hebt vast wel voorbeelden van opkomsten of kampen die je zelf supervet / superleuk vond en dit jaar eigenlijk herhaald moeten worden. Schrijf eerst alle ideeën op die je hebt, ongeacht hoe gek of onhaalbaar ze misschien klinken - je kunt later altijd nog filteren. Dan heb je de eerste ideeën al bij elkaar.

Tip 2: Raadpleeg je scouting-bronnen

Op je clubgebouw ligt vast nog wel een spelgids boordevol met programma ideeën, maar er zijn veel meer bronnen dan dat. Elke twee weken verschijnt de @-scout, waar vaak ook tips in staan, en je kunt natuurlijk ook altijd zelf kijken op de activiteitenbank. Verder is er misschien nog wel een oud-leiding die een leuk idee heeft of zich een successvolle activiteit van vroeger kan herinneren. Soms staan er tussen alle gegevens van een speltak die in de loop van de jaren zijn overgedragen nog wel allerlei opkomst ideeën. Het kan in ieder geval een goede bron zijn voor inspiratie.

Tip 3: Gebruik de activiteitengebieden

Inmiddels begint je brainstorm al aardig vol te worden, mooi! Nu moet je alleen nog maar zorgen voor voldoende afwisseling. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de activiteitengebieden te gebruiken. Er zijn in totaal acht activiteitengebieden en de meeste scouting activiteiten vallen in één of meer van deze gebieden. Deel alle programma ideeën in volgens deze activiteitengebieden. Welke activiteitengebieden zijn wat ondervertegenwoordigd? Kun je er daar nog een paar bij bedenken? Het is goed als in een scoutingseizoen alle activiteitengebieden vertegenwoordigd zijn - dan zit er veel variatie in je programma.

Tip 4: Ga op in het thema

Gebruik van thema kan je activiteit enorm opleuken, vooral voor de jongere speltakken is thema een leuke manier om een leerzame opkomsten te verpakken. Kijk voor een goed thema bijvoorbeeld eens naar een boek, sprookje of een belangrijke historische gebeurtenis. Voor de Bevers en Welpen is het het mooist om een thema aan te laten sluiten bij het centrale thema van die speltak (Bevers = Hotsjietonia, Welpen = Junglebook). Omdat ze dan elke week in aanraking komen met hetzelfde thema, gaan ze er aan wennen en als je het maar goed volhoudt leren ze de themafiguren steeds beter kennen en komen ze steeds makkelijker in het verhaal.

Een heel thema verhaal gaat voor de oudere speltakken misschien wat ver, maar een opkomst, kamp of feest in een leuk thema is voor scouts en ouder vaak wel een leuk succes! Pas je thema wel aan op de speltak, een keer een opkomst in een sprookjesthema is voor scouts misschien leuk, maar het mag ook wel wat aangekleder. Een thema hoeft trouwens niet per see een heel aangekleed verhaal te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een insigne of een badge zijn waar je in je speltak een paar opkomsten aan werkt.

Tip 5: Kijk eens rond in de buurt

Soms zijn er in het dorp of stad van je groep hele leuke dingen te vinden waar je prima tijdens een opkomst gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de brandweer of een bezoek aan een leuk evenement in de stad. Ook kan een kinderboerderij voor Bevers een hele leuke beleving zijn. Kijk bijvoorbeeld op de website van de gemeente, vvv of zoek op internet naar activiteiten bij jou in de buurt. Wie weet zit er nog wel een hele leuke opkomst tussen!

Dit waren ze! 5 tips waardoor jij hopelijk een fantastisch scoutingseizoen tegmoet gaat. Begin op tijd met het bedenken van een leuk en gevarieerd programma - om het voor je speltak ook afwisselend en uitdagend te houden. Heel erg veel succes en vooral heel erg veel plezier!